Juist nu het voorjaar lijkt te zijn losgebarsten, is ook de mailbox van de Baarnse Literatuurprijs geopend en de eerste inzendingen stromen binnen.
Het is alweer de elfde editie van deze wedstrijd in korte verhalen op een thema. Wat begon als een kleine plaatselijke competitie is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde, landelijke wedstrijd met jaarlijks meer dan 140 inzendingen.

Thema

De juryleden die de ingezonden verhalen straks gaan beoordelen, kozen uit een lijst met meer dan twintig onderwerpen voor het thema ‘Suikerspin’.
In hun toelichting schrijven zij: “Suikerspin is een intrigerend en uitdagend thema dat tot nadenken stemt. Afgezien van de obligate kermisverhalen, kunnen wij ons niet goed voorstellen wat voor teksten het gaat opleveren. We zijn erg benieuwd naar de creativiteit van de schrijvers. Met wat voor verhalen gaan ze ons verrassen?”

Schrijfopdracht

De opgave is helder: schrijf een kort verhaal van maximaal 850 woorden met als thema ‘Suikerspin’. Inzenden kan tot en met 25 april.
Alle verhalen worden gelezen en gewaardeerd door een professionele jury. Op de website is alle informatie te vinden over hun achtergrond. Uit de inzendingen kiezen zij twaalf favorieten en daaruit drie winnaars. Los hiervan kan het publiek op een van de genomineerde verhalen een stem uitbrengen voor de Baarnsche Courant Publieksprijs.

Unieke prijzen

De winnaars van de schrijfwedstrijd worden bekend gemaakt tijdens het Cultureel Festival Baarn dat jaarlijks plaatsvindt in het eerste weekend van september. De beste schrijver mag een creatie van een Baarnse kunstenaar uitkiezen en voor alle genomineerden staat een literaire cadeautas klaar. De uitreiking wordt opgeluisterd met muziek en een verrassende gastspreker.

Winnende verhalen teruglezen

Ter ere van het tweede lustrum van de Baarnse Literatuurprijs gaf de organisatie achter de schrijfwedstrijd in 2020 een aantrekkelijk boekje uit waarin alle winnende inzendingen van de afgelopen vijf jaar zijn gebundeld. Deze uitgave is, evenals de voorgaande, verkrijgbaar via de website.