De deskundige jury, bestaande uit Carolien Cramer, Karin van der Raad, Marie-Ellen Jacobs, Piet Halma en voorzitter Gooitzen Zwanenburg, had de handen vol aan het lezen van alle 135 inzendingen en wist na stevig onderling beraad twaalf genomineerden en uiteindelijk drie winnaars te benoemen.

Volgens traditie publiceerde de Baarnsche Courant vervolgens in de afgelopen weken de verkozen verhalen in de papieren editie en kon iedereen via de website uit de twaalf teksten kiezen voor een favoriet. Soms is een verhaal de keuze van zowel jury als publiek, vaak ook niet, de uitslag is dus altijd een verrassing. Dit jaar is er met een derde van de 576 uitgebrachte stemmen een overtuigende winnaar van de Publieksprijs.

Prijsuitreiking met literatuur, muziek en kunst

Op zaterdag 2 september maakt burgemeester Mark Röell bekend wie de eerste drie winnaars zijn van de Baarnse Literatuurprijs 2023 en welke schrijver de oorkonde voor de Baarnsche Courant Publieksprijs krijgt uitgereikt. Tijdens de bijeenkomst worden de juryrapporten en de verhalen van de prijswinnaars voorgelezen.

Als gastspreker is Ewa Marie Wagner uitgenodigd, Baarns ingezetene, professioneel altviolist maar ook werkzaam als journalist, recensent en schrijver van de romans “Het Tristan-akkoord” en (recent uitgebracht) “Hotel Goldberg”. Haar verhaal zal de aanwezige (beginnende) auteurs veel inspiratie geven.

De muzikale omlijsting tijdens de bijeenkomst verzorgen vader Fabian en dochter Imke als klarinetduo van Crescendo.

Een mooie traditie is dat de hoofdprijswinnaar een uniek kunstwerk mag uitkiezen die de organisatie heeft geselecteerd uit creaties van drie Baarnse kunstenaars. Dit jaar stelt Heleen Ferguson twee textielpaneeltjes beschikbaar, Corrie Seleski een vrolijk bloemenschilderij en Geert Walma van der Molen een polderlandschap op doek. Het is altijd weer bijzonder om te zien wat de uiteindelijke keuze van de winnaar is, en met welke reden.

Publiek welkom

De bijeenkomst vindt plaats in de Trouwzaal van het Gemeentehuis en publiek is van harte welkom; inloop (aan de Laanstraatkant) van 10.45 tot 11.00 uur, daarna sluiten de deuren en vol is vol. De ceremonie eindigt omstreeks 12.30 uur.

Na afloop zijn de lustrumboekjes van de Baarnse Literatuurprijs (met de winnende verhalen van steeds vijf jaar) verkrijgbaar voor 5 euro of op bestelling.

Ondersteuning gevraagd

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn; de juryleden en de kleine organisatie werken belangeloos. Wie de jaarlijkse verhalenwedstrijd een warm hart toedraagt en financieel of met een presentje voor de genomineerde schrijvers wil ondersteunen, kan contact opnemen via mail: baarnseliteratuurprijs@cultureelfestival.nl

Ook nieuwe medewerkers die volgend jaar enkele uitvoerende taken op zich willen nemen zijn hartelijk welkom!