Als onderdeel van het Cultureel Festival Baarn zal op zaterdag 2 september om 11.00 uur in de Gemeentelijke trouwzaal de jaarlijkse uitreiking plaatsvinden van de Baarnse Literatuurprijs. Het is de zevende keer dat dit evenement plaats vindt. Uit de meer dan 120 inzendingen uit Nederland en België, met als thema “De ontmoeting”, blijkt wel hoezeer de populariteit van het schrijven van korte verhalen is gegroeid.

Publieksprijs
De afgelopen weken heeft een deskundige jury de winnaars vastgesteld en een short list aangevuld tot twaalf inzendingen voor de Publieksprijs. Deze verhalen zijn gepubliceerd, zowel in de Baarnsche Courant als op de websites van de Courant en het Cultureel Festival. Tevens liggen de twaalf verhalen ter inzage in de plaatselijke bibliotheek.
Het lezend publiek kan vanaf zaterdag 19 tot en met donderdag 31 augustus een voorkeursstem uitbrengen op de site van de Baarnsche Courant. Het verhaal met de meeste stemmen ontvangt de Publieksprijs.

Gastspreker: Pia de Jong
Tot grote vreugde van de organisatie heeft zij de schrijfster Pia de Jong bereid gevonden bij deze gelegenheid een voordracht te houden. Zij is bekend van haar columns in NRC Handelsblad, haar romans “Lange Dagen” en “Dieptevrees”, en het boek over haar dochter “Charlotte”. Haar toespraak draagt als toepasselijke titel “Een inspirerende prijs”.

Bekendmaking van de winnaars, uitreiking van de oorkondes
Tijdens de feestelijke bijeenkomst op zaterdag 2 september zullen de door de jury als winnaars aangemerkte verhalen worden voorgelezen. Daarna zal burgemeester Mark Röell tijdens dit vrij toegankelijke samenzijn de oorkondes uitreiken.

Muzikale omlijsting
De bijeenkomst wordt omlijst met muziek, een feestelijke entrada door een koperensemble bij aankomst in het gemeentehuis en bijdragen van een klarinetkwartet tussen de onderdelen van het programma.

Kunstwerk
Voor de auteur van het winnende korte verhaal heeft, evenals als vorig jaar, de organisatie drie kunstwerken van Baarnse kunstenaars geselecteerd. Hieruit kan de winnaar een keuze maken. De werken zijn van Wilmar Dolman, Albert van der Heide en Humphrey Bennett.
Wilmar Dolmans werk kenmerkt zich door bewerkingen van gevonden hout met respect voor de natuurlijke vorm.
Albert van der Heide is een veelzijdig kunstenaar die naast schilderen, tekenen en aquarelleren ook beeldhouwt.
Het werk van Humphrey Bennett heeft zijn zwaartepunt in tekenen en grafische technieken. 22 aug. 2017