Geen jawoord in de trouwzaal van het gemeentehuis op zaterdag 1 september, maar spanning en sensatie voor een twaalftal aspirant schrijvers. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de Baarnse Literatuurprijs 2018. De prijsuitreiking begint om 11.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. De verhalencompetitie is een vast onderdeel van het Cultureel Festival en wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. De jury heeft z’n handen vol gehad aan het lezen van de meer dan 100 ingezonden verhalen rond het thema ‘metamorfose’.

Gastspreker
Net als voorgaande jaren is er een bekende gastspreker. Dit jaar komt Ronald Giphart naar Baarn. Giphart (1965) heeft zijn middelbareschooltijd op het Baarnsch Lyceum doorgebracht en verhuisde in 1987 naar Utrecht waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met ‘Ik ook van jou’. Hij schreef daarna nog een aantal romans en was redacteur van het literaire tijdschrift ‘Zoetermeer’.

Bekendmaking winnaars
De jury, bestaande uit de Baarnaars Liesbeth van Dongen, Cees Roodnat, Sandra van Berkum, Gooitzen Zwanenburg en Jos van Oord, heeft inmiddels 12 verhalen geselecteerd. Uit deze nominaties worden de winnaars van de drie juryprijzen gekozen. Burgemeester Mark Röell zal de oorkondes overhandigen. Naast de juryprijzen wordt ook de winnaar van de Baarnsche Courant Publieksprijs bekendgemaakt.

Kunstwerk kiezen
De auteur van het winnende verhaal, en dus de beste schrijver van 2018, mag zijn/haar prijs kiezen uit een selectie van drie kunstwerken van Baarnse kunstenaars: ‘Egeltje’ van Winnifred Mulders, ‘Doordruk’ van Coen Winkelman of een posterreproductie van ‘Drie Werelden’ van M.C. Escher. Op de website van de Baarnse Literatuurprijs is meer informatie over de kunstwerken te vinden.

Fotograaf Marc Deurloo