Onderdeel van het Cultureel Festival Baarn is de uitreiking van de Baarnse Literatuurprijs op zaterdag 7 september om 11.00 uur in de gemeentelijke Trouwzaal. Het is de negende keer dat dit jaarlijkse evenement plaatsvindt.

De Baarnse Literatuurprijs is in 2011 in het leven geroepen door toenmalig voorzitter van het festival Dick Vermeij als een wedstrijd in het schrijven van korte verhalen, met als uitgangspunt de lengte van een column. Uit de meer dan 130 inzendingen uit Nederland en België, met in 2019 als thema “Een vriendendienst”, blijkt wel hoe populair het schrijven van korte verhalen en meedoen aan deze wedstrijd is geworden.

Juryprijs en Publieksprijs

De afgelopen weken heeft een deskundige jury alle inzendingen zorgvuldig gelezen en beoordeeld. Uiteindelijk werden drie winnaars vastgesteld en twaalf verhalen genomineerd voor de Publieksprijs. Deze verhalen zijn gepubliceerd, zowel in de Baarnsche Courant als op de websites van de Courant en het Cultureel Festival. Het lezend publiek kan nog tot en met 1 september een voorkeursstem uitbrengen op de site van de Baarnsche Courant. Het verhaal met de meeste stemmen ontvangt de Publieksprijs.

Gastspreker: Thomas Möhlmann

Tot vreugde van de organisatie is Thomas Möhlmann bereid gevonden bij deze gelegenheid een voordracht te houden over het creatieve schrijfproces. Thomas, in 1975 geboren in Baarn, is dichter, redacteur, organisator en schrijfdocent. Na zijn studie Moderne Nederlandse Letterkunde werkte hij jaren voor het Nederlands Letterenfonds en publiceerde hij diverse bekroonde dichtbundels en bloemlezingen. Onder (veel) meer is hij medeoprichter van de website literairnederland.nl.

Kunstwerk

Voor de auteur van het winnende korte verhaal heeft, evenals andere jaren, de organisatie drie unieke werken van Baarnse kunstenaars geselecteerd. Hieruit kan de eersteprijswinnaar een keuze maken. De werken zijn dit jaar van Tineke de Boer, Sylvain van Staveren en Ruud Bijman.

Tineke werkt het liefst met olieverf. De onderwerpen zijn soms abstract maar meestal laat zij zich leiden door herkenbare vormen met als resultaat een decoratieve beelding. Sylvain maakt abstracte schilderijen in acryl, in een zoektocht naar kleur, compositie en spanning om het te laten leven en doorleven.

Van Ruud mogen we een kunstwerk verwachten dat speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt. Hij werkt met acrylverf op doek, gebruikt niet veel kleur maar vindt de vorm belangrijker.

Bekendmaking van de winnaars

Tijdens de feestelijke bijeenkomst op zaterdag 7 september zullen de door de jury als winnaars aangemerkte verhalen met de bijbehorende juryrapporten worden voorgelezen. Daarna zal burgemeester Mark Röell de oorkondes uitreiken.

Het evenement wordt omlijst met muziek bij de aankomst in het Gemeentehuis en tussen de onderdelen van het programma door Astrid Knaap, die zingt en gitaar speelt op een jazzy manier. Iedereen is van harte welkom bij dit vrij toegankelijke samenzijn. De Trouwzaal is open vanaf 10.30 uur, kom op tijd want de zaal raakt snel vol.