Afgelopen zaterdag was het alweer de 9e keer dat in de mooie trouwzaal van het Baarnse gemeentehuis de winnaars van de Baarnse Literatuurprijs bekend werden gemaakt!

Om kwart voor elf liep de zaal vol. Op de eerste rij de twaalf genomineerde schrijvers, daarachter hun familie en vrienden, genodigden, sponsoren en vele Baarnse literatuurliefhebbers. Gastspreker Thomas Möhlmann gaf een inspirerende voordracht over de liefde voor en de kracht van het schrijven. Hij droeg op indrukwekkende wijze het eerste vers van zijn gedicht ‘Afspraak’ voor.

Hierna las de jury het juryrapport en de drie winnende verhalen voor. Burgemeester Mark Röell maakte een einde aan de spanning door de namen van de winnaars bekend te maken. De eerste prijs ging naar Marco Driehuizen met ‘De wasmachine’. Gea van Beuningen won met haar ‘Je hebt mijn nummer’ de tweede prijs. De derde prijs was voor Peter Hunink met ‘Prima Plek’.
Dick Naafs maakte de winnaar van de Baarnsche Courant Publieksprijs bekend. Het Baarnse publiek was het unaniem eens met de keuze van de jury. Ook zij vonden ‘De wasmachine’ het beste verhaal.

De winnaar mocht kiezen uit kunstwerken van de Baarnse kunstenaars Tineke de Boer, Ruud Bijman en Sylvain van Staveren. De keuze viel op het werk ‘De Schrijver’ dat Ruud Bijman speciaal voor deze gelegenheid maakte.
De muzikale omlijsting werd verzorgd door Astrid Knaap. Zij zong eigen geschreven liedjes en begeleidde zichzelf daarbij op gitaar. Met haar prachtige stem en ingetogen stijl wist ze het publiek muisstil te krijgen.

Na afloop werd in de hal van het gemeentehuis nog lang en geanimeerd nagepraat onder het genot van een drankje. Dat de Baarnse Literatuurprijs geliefd is blijkt wel uit het hoge aantal inzendingen, dit jaar waren het er 128. Maar ook de feestelijke prijsuitreiking draagt bij aan de populariteit van deze korte verhalenwedstrijd. De originele prijzen en de waardering in de vorm van oorkondes, juryrapporten, bloemen en literaire goodiebags worden als bijzonder ervaren. De fraaie locatie en natuurlijk de hartverwarmende aanwezigheid van de burgemeester van Baarn maken het tot een bijzondere happening. ‘De uitreiking van de Baarnse Literatuurprijs is als een warm bad,’ beschreef een van de deelnemende schrijvers de ochtend.