Schrijf voor de Baarnse Literatuurprijs een kort verhaal over een uitdagend thema.

Verrassend is het thema van de Baarnse Literatuurprijs dit jaar wel te noemen. De juryleden die de ingezonden verhalen straks gaan beoordelen, kozen uit een lijst met meer dan twintig onderwerpen voor het thema ‘Suikerspin’.
In hun toelichting schrijven zij: “Suikerspin is een intrigerend en uitdagend thema dat tot nadenken stemt. Afgezien van de obligate kermisverhalen, kunnen wij ons niet goed voorstellen wat voor teksten het gaat opleveren. We zijn erg benieuwd naar de creativiteit van de schrijvers. Met wat voor verhalen gaan ze ons verrassen?”

Schrijfopdracht
De opgave is helder: schrijf een kort verhaal van maximaal 850 woorden met als thema ‘Suikerspin’ en stuur het in tussen 29 maart en 24 april.
Alle verhalen worden gelezen en gewaardeerd door een professionele jury, dit jaar bestaande uit Gooitzen Zwanenburg, Sandra van Berkum, Karin van de Raad, Cees Roodnat en Carolien Cramer. Op de website is informatie te vinden over hun achtergrond. Uit de inzendingen kiezen zij, vaak na een pittige discussie, twaalf favorieten en daaruit drie winnaars.
Los hiervan kan het publiek op een van de genomineerde verhalen een stem uitbrengen voor de Baarnsche Courant Publieksprijs.

Unieke prijzen
De winnaars van de schrijfwedstrijd worden bekend gemaakt tijdens het Cultureel Festival Baarn dat jaarlijks plaatsvindt in het eerste weekend van september. Traditiegetrouw reikt burgemeester Mark Röell de oorkondes uit tijdens een feestelijke prijsuitreiking.
Vanwege corona was die ceremonie in 2020 wat soberder dan in voorgaande jaren, maar ook dit jaar is er een bijeenkomst waarin de verhalen van de prijswinnaars worden voorgelezen. De beste schrijver mag een creatie van een Baarnse kunstenaar uitkiezen en voor alle genomineerden staat een literaire cadeautas klaar. De uitreiking wordt weer opgeluisterd met muziek en een verrassende gastspreker.

Elfde jaar schrijfwedstrijd
De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Dick Vermeij, voormalig voorzitter van de Stichting Cultureel Festival. Wat begon als een kleine plaatselijke competitie is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde, landelijke wedstrijd met jaarlijks meer dan 140 inzendingen.
Eerdere inspirerende thema’s waren: Tijd, Schaduw, De laatste keer, De foto, Kleur bekennen, De oproep, De ontmoeting, Metamorfose, Een vriendendienst en Alle tijd van de wereld.

Ter ere van het tweede lustrum van de Baarnse Literatuurprijs gaf de organisatie achter de schrijfwedstrijd in 2020 weer een aantrekkelijk boekje uit waarin alle winnende verhalen van de afgelopen vijf jaar zijn gebundeld. Deze uitgave is hier te bestellen.