Nog even wachten en dan staat zaterdag 4 september voor de deur. Wie wordt dit jaar de beste korte verhalenschrijver? De Baarnse Literatuurprijs is als schrijfwedstrijd een vast onderdeel van het jaarlijkse Cultureel Festival Baarn en beleeft in 2021 zijn elfde editie. Het opgegeven uitdagende thema ‘Suikerspin’ leverde volop fantasierijke, mooie, spannende en ontroerende verhalen op.

Het stemmen is inmiddels gestopt, nu was het aan de jury om de winnaars te benoemen. De deskundige jury bestond dit jaar uit Cees Roodnat, Carolien Cramer, Karin van der Raad, Marie-Ellen Jacobs en voorzitter Gooitzen Zwanenburg. Zij hadden hun handen vol aan het lezen van alle 152 inzendingen van maximaal 850 woorden en wisten na stevig onderling beraad twaalf genomineerden en uiteindelijk drie winnaars te benoemen. Inwoners van Baarn en lezers van de Baarnsche Courant konden vervolgens uit de twaalf genomineerde teksten kiezen voor hun favoriet. Soms is een verhaal de keuze van zowel jury als publiek, vaak ook niet, dus altijd een verrassing.

Op zaterdag 4 september maakt burgemeester Röell bekend wie de eerste drie winnaars zijn van de Baarnse Literatuurprijs 2021 en welke schrijver de oorkonde voor de Baarnsche Courant Publieksprijs krijgt uitgereikt. Tijdens de bijeenkomst worden de juryrapporten en de verhalen van de prijswinnaars voorgelezen.

GASTSPREKER Als inspirerende gastspreker is Rob Bakker uitgenodigd, plaatsgenoot en veelzijdig auteur, vertaler, journalist en historicus. Hij schreef romans en thrillers, werkte mee aan dramaseries, heeft onder meer ervaring in het reclamevak, als uitgever en als hoofdredacteur, en is docent bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

De muzikale omlijsting verzorgt Wendy Koolhoven. Geboren in een muzikaal nest, begon zij  op veertienjarige leeftijd met cello spelen. Na een korte periode op het conservatorium koos zij voor een andere carrière in de gezondheidszorg, maar pakte later de cellostudie weer op en volgt nu de opleiding tot cellodocent; volgend jaar hoopt zij af te studeren. Zij wordt begeleid op piano.

TRADITIE Een mooie traditie is dat de hoofdprijswinnaar mag kiezen uit drie unieke kunstwerken die de organisatie heeft geselecteerd uit creaties van Baarnse kunstenaars. Dit jaar zijn dit werken van Kees Sturkenboom, Sylvain van Staveren en Zoë Diepenbroek (Frontaalkunst). Het is altijd weer bijzonder om te zien wat de uiteindelijke keuze van de winnaar is, en met welke reden.

Vanwege de coronacrisis zal de prijsuitreiking ook dit jaar niet in het gemeentehuis plaatsvinden maar in de Pauluskerk. Publiek is van harte welkom; na gezondheidscheck en registratie krijgt u een vaste zitplaats aangewezen. De inloop is van 10.45 tot 11.00 uur, daarna sluiten de deuren. De ceremonie eindigt omstreeks 12.30 uur. Na afloop zijn de twee lustrumboekjes van de Baarnse Literatuurprijs (met de winnende verhalen van steeds vijf jaar) verkrijgbaar voor vijf euro of op bestelling.

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn. ,,Draagt u de jaarlijkse verhalenwedstrijd een warm hart toe en wilt u ons steunen, neem dan contact op via baarnseliteratuurprijs@cultureelfestival.nl‘’