Je moet een widget, rij of vooraf gebouwde lay-out toevoegen voordat je hier iets ziet. 🙂

De Baarnse Literatuurprijs komt in een spannende fase: de jury heeft na stevig beraad drie winnaars geselecteerd en twaalf verhalen genomineerd voor de Baarnsche Courant Publieksprijs. Van 13 tot 19 augustus kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen op het meest favoriete verhaal. Vanaf vandaag worden de twaalf genomineerde verhalen in deze krant gepubliceerd.

De schrijfwedstrijd is een vast onderdeel van het jaarlijkse Cultureel Festival Baarn en wordt voor de twaalfde keer gehouden. Het jaarthema ‘Volle maan’ leverde fantasierijke, mooie, spannende en ontroerende verhalen op. De jury had z’n handen vol aan het lezen van alle inzendingen van maximaal 850 woorden. Dat waren er dit jaar 89. Enkele teksten vielen af doordat ze niet voldeden aan de regels, bijvoorbeeld vanwege te veel woorden of het thema als titel. Ook dit jaar waren er weer inzendingen uit het buitenland, 7 uit Vlaanderen, 1 uit Duitsland en 1 uit Spanje.

ANONIEM
De jury bestaat dit jaar uit Carolien Cramer, Karin van der Raad, Marie-ellen Jacobs, Els Knaap en voorzitter Gooitzen Zwanenburg. Alle leden lezen en beoordelen alle binnengekomen verhalen. De jury kan niet zien wie het verhaal geschreven heeft. Ieder jurylid selecteert voor zichzelf een top tien. Die wordt naar de voorzitter gestuurd en door hem bekeken op overlappingen. 

In het daarop volgende juryoverleg wordt de lange lijst met de gekozen verhalen besproken op stijl, taalgebruik, fouten, kop-staart, logica, enzovoort. Hier blijft weer een kortere lijst van over en de jury moet daar thuis nog eens goed op studeren. In de bijeenkomst daarna bespreekt de jury opnieuw waarom welk verhaal wel of niet bij de twaalf genomineerden zou horen, en vaak pas na een stevige discussie worden de drie winnaars gekozen. Vervolgens worden de juryrapporten opgesteld.

MEEJUREREN
Binnenkort kunnen we allemaal meegenieten én mee-jureren. De twaalf door de jury genomineerde verhalen zijn vanaf 8 augustus te vinden op www.baarnseliteratuurprijs.nl en vanaf vandaag op papier te lezen in de Baarnsche Courant. Van 13 tot 19 augustus kan via www.baarnschecourant.nl gestemd worden voor de Publieksprijs. Op zaterdag 3 september om 11.00 uur maakt burgemeester Röell tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis bekend wie de winnaar is van de Baarnse Literatuurprijs 2022 en welke schrijver de Baarnsche Courant Publieksprijs krijgt uitgereikt. Publiek is daarbij van harte welkom.

De organisatie en de juryleden van de literatuurprijs verrichten hun werk geheel belangeloos. Draagt u de Baarnse Literatuurprijs een warm hart toe en wilt u een bijdrage leveren, bijvoorbeeld in de vorm van een donatie of een cadeautje dat kan worden meegegeven in de goodiebags die de genomineerde schrijvers meekrijgen? Neem dan contact op via baarnseliteratuurprijs@cultureelfestival.nl. De organisatie vermeldt dan uw naam in de sponsorlijst op haar website.