Op zaterdag 3 september was het alweer de twaalfde keer dat burgemeester Mark Röell de winnaars van de Baarnse Literatuurprijs bekend kon maken tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Trouwzaal van het Baarnse gemeentehuis.

Het opgegeven uitdagende thema ‘Volle maan’ leverde volop fantasierijke, mooie, spannende en ontroerende verhalen op. De deskundige jury bestond dit jaar uit Carolien Cramer, Karin van der Raad, Marie-Ellen Jacobs, Els Knaap en voorzitter Gooitzen Zwanenburg. Zij hadden hun handen vol aan het lezen van alle inzendingen en wisten twaalf genomineerden en uiteindelijk drie winnaars te benoemen. Inwoners van Baarn en lezers van de Baarnsche Courant konden vervolgens uit de twaalf genomineerde teksten kiezen voor hun favoriet.

Voor de bijeenkomst van 3 september, onderdeel van het Baarnse Cultureel Festival, waren alle genomineerden uitgenodigd. De muzikale omlijsting verzorgde Duo Rendez Vous met Franse chansons die veel herkenning opriepen bij het publiek.

Als gastspreker trad Aishia Dutrieux op. Zij won in 2018 zowel de Baarnse Literatuurprijs als de Publieksprijs met het verhaal “Narcissen”. Dit gaf haar zelfvertrouwen in het schrijven en het zoeken en vinden van een uitgever, waardoor nu al twee romans van haar zijn uitgekomen. Haar toelichting hierop gaf de aanwezige (beginnende) auteurs veel inspiratie.

Vervolgens werden tijdens de bijeenkomst de juryrapporten en de verhalen van de prijswinnaars voorgelezen. De eerste prijs ging naar Ruuf de Jong met het verhaal “Zwemmen”. Paul de Bruyne won met “Burgeroorlog” de tweede prijs en de derde was voor Frans van der Eem met “Sterrenmelk”. Dit laatste verhaal kreeg ook de Publieksprijs als favoriet van de Baarnse inwoners.

Traditioneel mag de hoofdprijswinnaar een uniek kunstwerk uitkiezen die de organisatie heeft geselecteerd uit creaties van drie Baarnse kunstenaars.

Dit jaar leverde Jan Zacharias Vossenberg zijn schilderij “Eemerwaard”, een groot oliewerk op doek. Mary Splinter van Me Marie Keramiek kwam met één van haar gevoelvolle “Muurbloempjes” van ongeglazuurd porselein en Tineke de Boer stelde als kunstwerk de kleurrijke gouache “De rode schoentjes” beschikbaar. De keuze van de prijswinnaar viel op dit laatste werk.

Dat de Baarnse Literatuurprijs geliefd is blijkt wel uit het jaarlijkse hoge aantal inzendingen. Maar ook de feestelijke prijsuitreiking draagt bij aan de populariteit van deze korte verhalenwedstrijd. De originele prijzen en de waardering in de vorm van oorkondes, juryrapporten, bloemen en literaire cadeautassen worden als bijzonder ervaren. De fraaie locatie en natuurlijk de hartverwarmende aanwezigheid van de burgemeester van Baarn maken het tot een bijzondere happening.

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn. Wie de jaarlijkse verhalenwedstrijd een warm hart toedraagt en financieel wil ondersteunen, kan contact opnemen via baarnseliteratuurprijs@cultureelfestival.nl

Ook is de organisatie op zoek naar nieuwe medewerkers die volgend jaar enkele uitvoerende taken op zich willen nemen.