Wie wordt dit jaar de beste korte verhalenschrijver?

De Baarnse Literatuurprijs is als schrijfwedstrijd een vast onderdeel van het jaarlijkse Cultureel Festival Baarn en beleeft in 2022 zijn twaalfde editie. Het opgegeven uitdagende thema ‘Volle maan’ leverde volop fantasierijke, mooie, spannende en ontroerende verhalen op.

Prijswinnaars op 3 september bekend

De deskundige jury bestond dit jaar uit Carolien Cramer, Karin van der Raad, Marie-Ellen Jacobs, Els Knaap en voorzitter Gooitzen Zwanenburg. Zij hadden hun handen vol aan het lezen van alle inzendingen van maximaal 850 woorden en wisten na stevig onderling beraad twaalf genomineerden en uiteindelijk drie winnaars te benoemen.

Inwoners van Baarn en lezers van de Baarnsche Courant konden vervolgens uit de twaalf genomineerde teksten kiezen voor hun favoriet. Soms is een verhaal de keuze van zowel jury als publiek, vaak ook niet, dus altijd een verrassing.

Op zaterdag 3 september maakt burgemeester Röell bekend wie de eerste drie winnaars zijn  van de Baarnse Literatuurprijs 2022 en welke schrijver de oorkonde voor de Baarnsche Courant Publieksprijs krijgt uitgereikt. Tijdens de bijeenkomst worden de juryrapporten en de verhalen van de prijswinnaars voorgelezen.

Literatuur, muziek en kunst

Als inspirerende gastspreker is Aishia Dutrieux uitgenodigd. Zij won in 2018 zowel de Baarnse Literatuurprijs als de Publieksprijs met het verhaal ‘Narcissen’. Dit gaf haar zelfvertrouwen in het schrijven en het zoeken en vinden van een uitgever, waardoor een jaar geleden haar debuutroman “Het leven noemen” is uitgekomen. Haar verhaal zal andere (beginnende) auteurs veel inspiratie geven.

De muzikale omlijsting tijdens de bijeenkomst verzorgt Duo Rendez Vous. Samen met pianist Peter Mohr verzorgt Freek Pril een optreden waarin Franse chansons centraal staan die veel herkenning oproepen bij het publiek. Hun doel is het samen laten smelten van de klanken van zang en piano, en de zuiverheid daarvan te laten horen.

Een mooie traditie is dat de hoofdprijswinnaar een uniek kunstwerk mag uitkiezen die de organisatie heeft geselecteerd uit creaties van drie Baarnse kunstenaars.

Dit jaar levert Jan Zacharias Vossenberg zijn schilderij “Eemerwaard”, een groot oliewerk op doek. Mary Splinter van Me Marie Keramiek komt met één van haar gevoelvolle “Muurbloempjes” van ongeglazuurd porselein en Tineke de Boer stelt als kunstwerk de kleurrijke gouache “De rode schoentjes” beschikbaar.

Het is altijd weer bijzonder om te zien wat de uiteindelijke keuze van de winnaar is, en met welke reden.

Publiek welkom

Vanwege de coronacrisis vond de prijsuitreiking de afgelopen twee jaar plaats in de Pauluskerk, maar de bijeenkomst kan nu weer plaatsvinden in de Trouwzaal van het Gemeentehuis. Publiek is van harte welkom; inloop (aan de Laanstraatkant) van 10.45 tot 11.00 uur, daarna sluiten de deuren en vol is vol.

De ceremonie eindigt omstreeks 12.30 uur.

Na afloop zijn de lustrumboekjes van de Baarnse Literatuurprijs (met de winnende verhalen van steeds vijf jaar) verkrijgbaar voor 5 euro of op bestelling.