De Baarnse Literatuurprijs is een jaarlijkse wedstrijd in het schrijven van verhalen met als uitgangspunt de lengte van een column. De inschrijving is geopend en de eerste verhalen komen binnen. De jury zal deze beoordelen en de winnaar van de prijs bepalen. Dit jaar is er extra aandacht voor teksten die mogelijk geschreven zijn door kunstmatige intelligentie ofwel AI.

Altijd is er veel belangstelling voor de schrijfwedstrijd, die openstaat voor korte verhalen van amateurschrijvers uit Nederland en België. Het thema is dit jaar “De laatste trein” en de jury is enthousiast om deze allemaal te lezen. Die kiest na vaak pittige gesprekken twaalf favorieten en daaruit drie winnaars. Los hiervan kan het publiek op een van de genomineerde verhalen een stem uitbrengen voor de Baarnsche Courant Publieksprijs.

Teksten geschreven door AI

Er is onlangs enige discussie geweest over de mogelijkheid dat sommige ingezonden teksten geschreven zijn door een kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT.

Voorzitter van de jury Gooitzen Zwanenburg is niet bang dat de jury deze teksten niet zal kunnen herkennen. “We moeten het vermogen van AI niet overschatten”. Hoewel kunstmatige intelligentie steeds beter wordt, zijn er nog steeds subtiele verschillen tussen teksten geschreven door een mens en teksten geschreven door een machine.

Er zijn kenmerken die kunnen wijzen op een door ChatGPT gegenereerde tekst, zoals herhaling van woordcombinaties of stijlen, een gebrek aan originaliteit of creativiteit of een gebrek aan menselijke emotie. ”De jury is erop gespitst om deze verschillen te herkennen en zal daar rekening mee houden bij de beoordeling”, aldus Gooitzen Zwanenburg.

Prijsuitreiking in september

De Baarnse Literatuurprijs is onderdeel van het Cultureel Festival Baarn en heeft als doel het stimuleren van creatief schrijven en het promoten van literatuur.

De winnaars van de schrijfwedstrijd worden bekend gemaakt op zaterdag 2 september. Traditiegetrouw reikt burgemeester Mark Röell de oorkondes uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis.

Verhalen van maximaal 850 woorden kunnen nog worden ingestuurd tot en met 23 april.

Alle informatie, zoals over het reglement en het insturen van verhalen is te vinden op: www.baarnseliteratuurprijs.nl