De Baarnse Literatuurprijs is een vast onderdeel van het jaarlijkse Cultureel Festival als wedstrijd voor korte verhalen. Wat ooit begon als een kleine, plaatselijke uitdaging voor beginnende schrijvers is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde, landelijke competitie. Ook dit jaar, in alweer de veertiende editie, worden startende talenten op hun creativiteit beproefd met het opgegeven thema “Het gastenboek”.

Inzendingen

De opgave is helder: schrijf een kort verhaal van maximaal 850 woorden met als leidraad en ter inspiratie het jaarthema. Nu de inzendtermijn is gesloten, zijn de juryleden druk bezig met het lezen en beoordelen van alle verhalen. Dit jaar waren dat er 116, iets minder dan vorig jaar, maar nog steeds een indrukwekkend aantal. Uit België zijn er zeven deelnemers, verder kwamen er inzendingen uit Luxemburg, Spanje, Frankrijk en Bonaire.

De schrijvers zijn van alle leeftijden. Drie ervan zijn geboren vóór 1950, zeven na het jaar 2000. Verreweg de grootste groep inzenders is van de generatie 1980-1989 dus in de leeftijd tussen de 35 en 44 jaar. Samen creëerden de deelnemers een rijk en enorm variabel tapijt van verhalen, waarin iedere auteur een eigen unieke stem laat horen.

Jury

De deskundige jury die de verhalen beoordeelt, bestaat uit Gooitzen Zwanenburg, Karin Doornik, Carolien Cramer en Piet Halma. Nieuw jurylid dit jaar is Ghislaine van Drunen. Op de website is alle informatie te vinden over hun achtergrond en ervaring.

Waar letten zij op? De eerste schifting is simpel: het verhaal mag niet meer dan het opgegeven aantal woorden beslaan en de titel mag niet gelijk zijn aan het jaarthema. Helaas zijn er elk jaar inzenders die niet aan deze regels voldoen en daarmee meteen afvallen. Daarnaast stelt ieder jurylid voor zichzelf een persoonlijke top tien op. Zoals een van hen aangeeft: “Ik ga voor een eerste selectie puur op gevoel: vind ik dit leuk/interessant om te lezen. Daarna kijk ik naar dialogen, clichés, mooischrijverij, tenenkrommende beeldspraken en vooral: hoe eindigt het verhaal.”

Vervolgens is er gezamenlijk overleg. Het is iedere keer weer interessant om van elkaar te horen waarom iemand een bepaald verhaal op 1 heeft gezet. Soms is er veel discussie en zijn er meerdere bijeenkomsten nodig, een andere keer is de jury er snel uit. Naar verwachting valt binnenkort de beslissende keuze op twaalf favorieten en daaruit weer drie winnaars.

Publiek stemt mee voor het favoriete verhaal

Naast de juryprijzen is er elk jaar een publieksprijs: lezers kunnen straks op een van de twaalf genomineerde verhalen hun stem uitbrengen voor de Baarnsche Courant Publieksprijs.

De teksten worden gepubliceerd in de Baarnsche Courant in de periode van maandag 5 tot en met vrijdag 16 augustus. Wekelijks zijn er drie edities waarin dan steeds twee verhalen zijn te lezen. Daarna volgt publicatie op de website van de krant en kan iedereen van zaterdag 17 tot en met zondag 25 augustus een voorkeurstem uitbrengen op het favoriete verhaal.

Prijsuitreiking eind augustus

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis worden op zaterdag 31 augustus de winnende verhalen voorgelezen, de namen van de winnaars onthuld en de oorkondes uitgereikt. De beste schrijver mag een creatie van een Baarnse kunstenaar uitkiezen en voor alle genomineerden staat een literaire cadeautas klaar. De prijsuitreiking, waarbij publiek welkom is, wordt opgeluisterd met muziek en een inspirerende bijdrage van een verrassende gastspreker.

Organisatie

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn. De medewerkers en de juryleden zijn vrijwilligers. Wie de jaarlijkse verhalenwedstrijd een warm hart toedraagt en financieel wil ondersteunen, kan contact opnemen via baarnseliteratuurprijs@cultureelfestival.nl