‘Het gastenboek’ is dit jaar het thema van de Baarnse Literatuurprijs

Voor de veertiende keer organiseert de stichting Cultureel Festival Baarn een schrijfwedstrijd voor amateurschrijvers. De jury van de Baarnse Literatuurprijs heeft recent het thema voor dit jaar vastgesteld. Uit ongeveer veertig door de juryleden vooraf voorgestelde onderwerpen werd gekozen voor ‘Het Gastenboek’.

Er wordt elk jaar gewerkt met een thema. In eerdere jaren zijn o.a. aan bod geweest: Schaduw, De laatste keer, Kleur bekennen, De ontmoeting, Metamorfose, Alle tijd van de wereld, Suikerspin, Volle Maan en vorig jaar De Laatste trein.

Bij de keuze van het thema let de jury erop dat het moet prikkelen en schrijvers de mogelijkheid biedt het thema op verschillende manieren te interpreteren. “Bovendien moet het vooral uitnodigen om een kort verhaal te schrijven met de lengte van een column”, aldus de jury in een toelichting.

Amateurschrijvers kunnen van maandag 18 maart tot en met zondag 14 april hun verhaal van maximaal 850 woorden insturen. Het thema mag niet de titel van het verhaal zijn. Nadere informatie en het reglement van de verhalenwedstrijd staan op de deze website.

Veertiende editie van de verhalenwedstrijd

De Baarnse Literatuurprijs is in 2011 door de Stichting Cultureel Festival Baarn in het leven geroepen als een wedstrijd in het schrijven van korte verhalen, met als uitgangspunt de lengte van een column. De opdracht is simpel: schrijf een kort verhaal over het opgegeven thema.

In tegenstelling tot wat de naam van de literatuurprijs suggereert staat deelname open voor iedereen die schrijft in de Nederlandse taal. Andere jaren waren er ook deelnemers uit het buitenland, zoals uit Frankrijk en Australië.

De deskundige jury bestaat uit vijf inwoners van Baarn. Zij nomineren twaalf verhalen en kiezen daaruit drie winnaars. De uitspraak van de jury volgt na begin juni 2024. De genomineerde verhalen worden in augustus voor de verkiezing van de Baarnsche Courant Publieksprijs gepubliceerd in het gelijknamige blad en op de website.

De prijsuitreiking vindt ook dit jaar plaats tijdens het Cultureel Festival Baarn op zaterdag 31 augustus 2024. Traditiegetrouw reikt burgemeester Mark Röell de oorkondes aan de winnaars uit. Tijdens de feestelijke bijeenkomst is er telkens een inspirerende gastspreker en worden de juryrapporten en de verhalen van de prijswinnaars voorgelezen.