Drie jaar geleden ontmoetten Gea van Beuningen en Erik van Ophoven elkaar bij de prijsuitreiking van de Baarnse Literatuurprijs. Daaruit ontstond een vriendschap én een roman: Ik ga met je mee.

 

Prijswinnende korte verhalen

Beide schrijvers deden verschillende keren mee aan de Baarnse Literatuurprijs – en met succes. Gea van Beuningen werd drie keer tweede, Erik van Ophoven werd een keer derde en won in 2017.

 

Ik ga met je mee

Gea: ‘We hebben een boek geschreven over de liefde en verbondenheid die een man (Thom) voor zijn vrouw (Florine) voelt. Dat gaat zover dat als Florine terminaal ziek blijkt te zijn, Thom geen andere mogelijkheid ziet dan samen met haar uit het leven te stappen. Zijn plan levert een storm van onbegrip op, van Florine, hun kinderen en vrienden. Dat deel in ons boek is heftig, maar we krijgen van lezers terug dat het verhaal desondanks met veel lucht en humor is geschreven.’

Erik vult aan: ‘We werden geïnspireerd door een opvallende rouwadvertentie in het AD. Hierin maakten voormalig CDA-kamerlid Frans Jozef van der Heijden en zijn vrouw Gonnie bekend samen hun leven te hebben beëindigd door middel van euthanasie. Uit die advertentie sprak zowel wanhoop als moed. Het verhaal gaat niet over hen, het is  volledig fictief, maar dan wel met die advertentie als inspiratiebron. In het verhaal komen afwisselend Thom en Florine aan het woord, waardoor zowel de overeenkomsten als verschillen in hun denken en doen duidelijk worden.’

 

Een ontroerend eerste kindje

Gea: ‘Het is bijzonder hoe zo’n toevallige ontmoeting in Baarn leidt tot dit boek.’

Erik zegt lachend: ‘We zeiden al tegen elkaar dat de Baarnse Literatuurprijs een eerste kindje heeft gekregen.’

Gea: ‘Samen een boek schrijven vraagt veel afstemming en tijd. Maar het heeft geleid tot een boek waarin de verschillende kanten van dit bijzondere verhaal goed tot zijn recht komen.’

Erik: ‘We krijgen van verschillende lezers terug dat het boek enorm aangrijpt. Velen houden het niet droog. Een recensent schreef dat het moeilijk te geloven was dat Thom en Florine fictieve personages waren. Ze was echt familie van ze geworden. En Otto de Kat, voor zijn romans beloond met plaatsen op long- en shortlists van diverse literatuurprijzen, complimenteerde ons met deze roman. ‘U beiden kunt schrijven, dat lijdt geen twijfel,’ schreef hij. Iets om enorm trots op te zijn.’

 

Waar is het boek te koop

Ik ga met je mee is verkrijgbaar bij de boekhandel en online, onder andere bij bol.com.