De Baarnse Literatuurprijs is als verhalenwedstrijd een vast onderdeel van het jaarlijkse Cultureel Festival Baarn en beleeft in 2020 zijn tiende editie. De juryleden die eind vorig jaar het thema “Alle tijd van de wereld” bedachten, konden niet voorzien hoe actueel dat onderwerp dit voorjaar zou zijn voor veel Nederlanders die plotseling aan huis waren gebonden.

 

Prijswinnaars op 5 september bekend
Een record aantal verhalen werd dit jaar ingestuurd. De professionele jury had de handen vol aan het lezen van de 168 verhalen van maximaal 850 woorden en kon pas na stevig onderling beraad een twaalftal genomineerden en uiteindelijk de drie winnaars benoemen.
Inwoners van Baarn en lezers van de Baarnsche Courant konden vervolgens uit de twaalf genomineerde teksten kiezen voor hun favoriet.

Op zaterdag 5 september maakt burgemeester Röell bekend wie de winnaar is van de Baarnse Literatuurprijs 2020 en welke schrijver de oorkonde voor de Baarnsche Courant Publieksprijs krijgt uitgereikt. Vanwege de coronacrisis zal de prijsuitreiking dit jaar niet in het Gemeentehuis plaatsvinden maar in de Pauluskerk, in een sobere opzet. De juryrapporten en de verhalen van de prijswinnaars worden voorgelezen en Carolien Cramer, plaatsgenoot en auteur van onder meer “Poppenkind”, treedt op als inspirerende gastspreker. Helaas kan er deze keer geen publiek worden toegelaten.

 

Kunstwerken
Een mooie traditie is dat de hoofdprijswinnaar een uniek kunstwerk mag uitkiezen uit creaties van drie Baarnse kunstenaars. Dit jaar zijn dit een kleurenets van Els Knaap, een fotoprint op aluminium van Charlien van der Stoep en een abstract schilderstuk van Joop van Slooten. Het is altijd weer een verrassing om te zien wat de uiteindelijke keuze van de winnaar is, en met welke reden.

 

Verhalenboekje als lustrumuitgave
Het jaar 2020 als jubileumjaar voor de verhalenwedstrijd was aanleiding om weer een lustrumboekje samen te stellen met alle winnende verhalen van de afgelopen vijf jaar, onder de titel “Van De oproep tot Alle tijd van de wereld”. De boeiende illustraties zijn van de hand van kunstenaars van FrontaalKunst.

Het boekje zal na 5 september te koop zijn bij o.a. de bibliotheek en de Stations Huiskamer. En kan besteld worden via deze website.