Afgelopen zaterdag was het alweer de tiende keer dat burgemeester Röell de winnaars van de Baarnse Literatuurprijs bekend kon maken.

Vanwege de coronacrisis vond de prijsuitreiking dit jaar niet in het Gemeentehuis plaats maar in de Pauluskerk, in een sobere opzet. De juryrapporten en de verhalen van de prijswinnaars worden voorgelezen en Carolien Cramer, plaatsgenoot en auteur van onder meer “Poppenkind”, trad op als inspirerende gastspreker. Helaas kon er deze keer geen publiek worden toegelaten.

De eerste prijs ging naar Henk de Klerck met “Beresjiet”. Hein van der Schoot won met “Openlucht zwembad in september” de tweede prijs en de derde was voor Jan Zwier met “De ultieme maaltijd”.
De Baarnse Publieksprijs was voor Sara de Lodder met haar verhaal “Nieuwe vormen”.

De hoofdprijswinnaar mocht kiezen uit creaties van de Baarnse kunstenaars Joop van Slooten, Els Knaap en Charlien van der Stoep. Zijn keuze viel op een fotoprint op aluminium van Charlien, een abstract werk wat de winnaar het meest passend vond bij het door hem ingezonden verhaal.

De sprankelende presentatie was in handen van Kevin van den Berg met muzikale omlijsting op piano door Manon Blauw. Samen brachten zij enkele prachtig gezongen intieme liedjes.

Dat de Baarnse Literatuurprijs geliefd is blijkt wel uit het hoge aantal inzendingen, dit jaar waren het er 168. Maar ook de feestelijke prijsuitreiking draagt bij aan de populariteit van deze korte verhalenwedstrijd. De originele prijzen en de waardering in de vorm van oorkondes, juryrapporten, bloemen en literaire goodiebags worden als bijzonder ervaren. De fraaie locatie en natuurlijk de hartverwarmende aanwezigheid van de burgemeester van Baarn maken het tot een bijzondere happening.

Jubileumboekje
Het jaar 2020 als jubileumjaar voor de verhalenwedstrijd was aanleiding om weer een lustrumboekje samen te stellen met alle winnende verhalen van de afgelopen vijf jaar, onder de titel “Van De oproep tot Alle tijd van de wereld”. De boeiende illustraties zijn van de hand van kunstenaars van FrontaalKunst.
Het boekje is onder meer verkrijgbaar bij de bibliotheek, het VVV in de Baarnse Stationshuiskamer en vanaf  12 september via deze website.

2 gedachten over “Sobere maar stijlvolle prijsuitreiking tiende Baarnse Literatuurprijs”

  • Ik wil de organisatie graag hartelijk danken voor een aangepaste (maar zeker niet mindere) uitvoering van de prijsuitreiking.

Reacties zijn gesloten.